електронен портал за информация и консултация

 

До седем партии имат реални шансове да попаднат в следващия парламент. Това сочи проучване на агенция „Сова Харис“. Според социолозите коалицията ГЕРБ-СДС остава убедително първа политическа сила, като разликата пред БСП е близо 7%.

Ако изборите за парламент се проведат днес, ще бъдат убедително спечелени от коалицията ГЕРБ-СДС. Това показват данните от проучване на агенция „Сова харис“, проведено в периода в периода 11-16 март 2021 г. сред 1000 български граждани. Дясната коалиция печели 30,7% от действителните гласове, докато за БСП биха гласували 23.9% от избирателите.

 Оспорвана остава и битката за третото място на вота, като разликата между „Има такъв народ“ и ДПС е по-малко от половин процент. Над чертата към този момент са още Демократична България, ВМРО и „Изправи се! Мутри вън“, докато без реални шансове остава коалицията между Воля и НФСБ.

43% от учасниците в анкетата са сигурни, че ще гласуват на предстоящите избори, което в тотален брой означава около 2.4 милиона души. Близо 26% обаче се колебаят дали ще участват във вота,  тъй че изборната активност може да нарасне значително. Три четвърти от хората в тази група са заявили, че има вероятност да се откажат от гласуване поради опасността от заразяване с COVID-19.

По-голямата част от хората не виждат възможност за съставяне на стабилно управление след тези избори. 43.6% са на това мнение, докато твърдо убедени в излъчването на ново правителство са малко над 27%.

https://www.tvevropa.com/2021/03/sova-haris-zadava-se-sedempartien-parlament/