електронен портал за информация и консултация

 

Близо една трета от българите одобряват кабинета на Николай Денков. Подкрепата към “Продължаваме промяната – Демократична България” бележи спад от 5%. Положителната оценка за работата на президента също намалява. Това са основните изводи от национално представително проучване на агенция “Тренд”, проведено в периода 10 – 16 юни с 1008 ефективни интервюта с респонденти и поръчано от вестник “24 часа”.

 

Към момента на провеждането на проучването едва 11% от анкетираните дават положителна оценка на работата на парламента, докато отрицателната е 80%.

 

Със 7% за три месеца спада положителната оценка за работата на парламента и към 16 юни тя е 36%. Според социолозите основната причина за това е повишената отрицателна оценка от симпатизантите на “Продължаваме промяната – Демократична България”.

 

Правителството с премиер Николай Денков започва работа с 32% одобрение, докато 43 на сто от анкетираните не го одобряват. Прави впечатление, че след привържениците на “Продължаваме промяната – Демократична България” одобрението напълно доминира, докато една четвърт от гласувалите за ГЕРБ не подкрепят правителството.

42% от анкетираните одобряват компромисите за кабинет

42% от анкетираните смятат, че правилно партиите са направили компромиси, за да има редовен кабинет”. 37 на сто обаче са на мнение, че партиите са направили безпринципни компромиси и по-добрият вариант е бил да има нови избори.

 

Кабинетите на Гълъб Донев с 35% положителна оценка

 

След 10-месечното управление на двата служебни кабинета с премиер Гълъб Донев проучването показва, че 35% от българите дават положителна оценка за тяхната работа (3% изцяло положителна и 32% по-скоро положителна). В същото време за 45% оценката е отрицателна (31% по-скоро отрицателна и 14% изцяло отрицателна). Най-силна подкрепа служебният кабинет среща сред симпатизантите на БСП, като единствено сред тях правителството на Донев се ползва с доминиращо положителна оценка.

 

Новата коалиция губи повече от съставянето на правителство

 

Според актуалната електорална картина в страната, ако изборите бяха днес, 24.9% от гласуващите биха подкрепили ГЕРБ-СДС, докато 19.4% биха гласували за “Продължаваме промяната-Демократична България”. На последните избори партия на Борисов получи 26.49%, а новата коалиция 24.56%.

 

Това показва, че новата коалиция в по-голяма степен е понесла електорална щета вследствие на общите действия между двете големи формации за съставяне на правителство.

 

“Възраждане” (15.3%) отбелязва минимален ръст в сравнение с изборния си резултат. ДПС (13.5%), БСП (8.9%) и “Има такъв народ” (4.3%) запазват позициите си от изборите насам. Под парламентарната бариера остават “Български възход” и “Левицата” съответно с 2.2% и 1.9% от гласуващите. 5.8% пък биха отбелязали опцията “не подкрепям никого”, показва проучването на “Тренд”.

 

Реализация на изследването: “Тренд”

 

Възложител: Вестник “24 часа”

 

Обем на извадката: 1008 ефективни интервюта с респонденти на възраст 18+ г.

 

Представителност: За пълнолетното население на страната

 

Метод на регистрация: Пряко полустандартизирано интервю “лице в лице”

 

Период на провеждане: 10 -16 юни 2023 г.

 

Максимално допустима стохастична грешка: ± 3.1%

 

О

Георги Пауновски

Инфорамация: www.dnevnik.bg