електронен портал за информация и консултация

 

Всички ученици от 16 области в страната ще учат присъствено от следващия понеделник., съобщават от МОН.

В класните стаи остават децата и младежите в София-град, Стара Загора, Хасково и Разград. От понеделник в училище се връщат и всички във Варна, Велико Търново, Видин, Габрово, Ловеч, Монтана, Пазарджик, Перник, Плевен, Пловдив, София-област, Ямбол.

В останалите области присъствено ще бъдат всички деца от начален етап, но в някои райони все още се налага частично обучение от разстояние. Това са областите Благоевград, Бургас, Добрич, Кърджали, Кюстендил, Русе, Сливен, Силистра, Смолян и Търговище. Дори в тях обаче има общини, които учат изцяло присъствено. Такъв е случаят в областите Благоевград, Добрич, Кърджали, Кюстендил и Русе. 

Ограниченията не важат за слети класове и за паралелки, които са единствени в съответния випуск на училището. Поради тази причина в областите Враца и Силистра ще останат вкъщи само някои випуски от по-големи училища.

В Шумен пък онлайн обучението ще приключи на 23 февруари т.г., а от четвъртък всички ученици ще са в клас.

Конкретни данни по области има в таблицата ТУК.

И през идната седмица учебните часове ще започват след еднократно изследване за COVID-19. Без тест могат да влизат в училище учениците със „зелен сертификат“ – валиден документ за ваксинация, преболедуване, наличие на антитела или отрицателен резултат от лабораторно изследване.

Режимът на обучение – присъствено или от разстояние, се определя със заповед на Регионалните здравни инспекции по места. Министерството на образованието и науката издава заповеди за организация на занятията в електронна среда там, където присъственото обучение е временно прекратено от здравните власти. Дали частичното обучение от разстояние в повечето области в страната ще продължи и след 27 февруари, ще се решава от РЗИ на локално равнище според епидемичната ситуация и заетостта на интензивните болнични легла.

https://www.monitor.bg/bg/a/view/vsichki-uchenici-ot-16-oblasti-v-klasnite-stai-tablica-298739